9 Aralık 2009 Çarşamba

Domuz gribini davet etmeyin!

Domuz gribi nedeniyle herhangi bir davet karşısında, acaba katılmasam mı, başıma iş almayayım, gibi düşünenlerden misiniz?

Dr. Hasan İnsel

Konuştuğum bazı kişiler, domuz gribi nedeniyle herhangi bir davet karşısında, acaba katılmasam mı, başıma iş almayayım, diye endişe duyduklarını belirtiyor. Tabii haksız değiller, toplu ortamlarda aksırık ve öksürükle yayılma olacağı gibi, kişilerle yakın temas, tokalaşma ve öpüşmek de davetleri kısmen riskli hale getiriyor.

Kuşkusuz davet ve partilerin mantığı insanları kaynaştırmaktır. Bu da aslında içinde bulunduğumuz grip sezonunda tam da tersini yapmamız gereken bir davranış. Ama sosyal hayatı da sıfırlayamayacağımıza göre, makul bir risk yönetimiyle, toplantıları domuz gribine yakalanmadan atlatmaya çalışmak mümkün olabilir.

Bunun için yapılması gereken, bazı temel kurallara uymak. Kolunuzla tokalaşmadığınız için, öksürür veya hapşırırken kolunuzu siper edin, avucunuzu siper etmeyin. Bu önlemi ciddiye alın, hakikaten başkalarını koruyabileceğiniz basit, ama çok güçlü bir önlem bu.
Davetleri düzenleyenlerin herkes tarafından görülecek birkaç yere dezenfektan el solüsyonları ve kağıt mendil konulması, hem herkese hijyeni hatırlatacak, hem de kullanılması ciddi koruyucu etkisi olan etkili bir yöntem.

Öpüşmek daha riskli
Domuz gribi solunum yoluyla bulaşan bir virüs olduğu için sindirim yoluyla bulaşmaz. Buna rağmen davetlerde kapların, tabakların virüs taşıyanlarca ellenmesinin, yakınlarında hapşırılmasının, öksürülmesinin buralara dokunan başkalarına aynen virüs bulaşmış bir yeri ellemiş gibi, bulaşması mümkün görünüyor.

Kokteyl masalarına cips ve kuruyemiş kaseleri gibi herkesin dokunup ellediği kaplar konulmaması yararlı olur. Kanepe gibi yiyeceklerin de önceden her birine ayrı kürdan batırılmış şekilde hazırlanması tabaklara temasa mani olan bir önlem olarak düşünülebilir.
Kuşkusuz davetlerde öncelikle dikkat edilmesi gereken durum, insanların yakın temasla karşı karşıya geldiklerinde bulaşmayı önlemeye çalışmak. Olabilecek sorunlar daha merhaba derken başlamakta. El sıkışmak yerine bunun yerini tutacak dostça bir jest yapmak en emniyetlisi. Tabii öpüşmek keza el sıkışmaktan çok daha riskli, bu alışkanlıktan vazgeçip kesinlikle öpüşmemekte büyük yarar var.
Çoğu kişi öpüşmekten çekiniyor ama karşısındakine ayıp olur diye bunu yapıyor.
Aslında öpülen de, öpülmese daha mutlu olacak herhalde.


EL TEMİZLİĞİNDE ETKİLİ YÖNTEM
Temasla oluşabilecek bulaşmayı önleyici önlemleri ne kadar ciddiye alırsak o derece korunmuş oluruz. Ellerin temizliğine bir kat daha dikkat etmeli. Elleri sabunla 20-30 saniye kadar ovalayıp yıkamak, sonra kalıntıları uzak-laştırmak için kağıtla iyice silerek kurulamak çok etkili bir yöntem. Musluğu kapatırken de ellerin kurulandığı kağıdı kullanmak en doğrusu. Tabii bu iş için el dezenfektanları veya dezenfektan mendiller de kullanılabilir.

ABD’de gribe karşı posterli uyarı yapılıyor
İki haftadır ABD’deydim. Kuzeyden güneye çeşitli hastanelerde bulundum, meslektaşlarımla konuştum. Konu tabii hep dönüp dolaşıp domuz gribine geldi. Herkes aşıyı öneriyor ve daha ilk belirtilerde hemen doktora başvurmayı tavsiye ediyor.
Domuz gribine toplumun dikkatini çekmek konusunda bence ABD’den geri değiliz. ABD, duvarlara asılan posterler bakımından belki biraz daha ileri. Farklı boyda bilgi veren ve aşı yapılmasını öneren posterlere rastlıyor-sunuz her gittiğiniz yerde.
Bu posterlerde “Grip belirtileri başlar başlamaz doktorunuzu arayın, onun yazacağı reçeteli ilaç tedavisi, ilk iki gün içinde uygulanırsa çok daha etkili oluyor, bu nedenle vakit kaybetmeyin” cümlesi dikkatimi çekti.
Böylece hem domuz gribinde antiviral tedavinin varlığı öğretiliyor, hem de grip başlar başlamaz dokto-run aranmasını sağlamaya çalışan bir bilinçlendirme kampanyası yürütülüyor.

PARTİLERİN ÜNLÜ YÜZLERİ NE YAPIYOR?

FERYAL GÜLMAN
Ben sağlığına her zaman fazlasıyla dikkat eden biriyim. Sonbaharla birlikte kış boyunca ailece hem vitamin takviyesi alıyor, hem de bol bol taze meyve ve sebze sularını tüketiyorduk. Bu kış, domuz gribine önlem almak için bunların dozunu biraz daha artırdık.

ATIL KUTOĞLU
Kendime normalden biraz daha fazla dikkat ediyorum. Terliyken dışarı çıkmıyorum. Sokağa çıkarken sıkı giyiniyorum. Her gün vitamin alıyorum. Gribe yakalanacağım diye sosyal yaşantımdan vazgeçmedim. Öpüşmem gerekiyorsa öpüşüyorum.

NESLİŞAH AKSOY
Temizliğine dikkat eden bir aile olduğumuz için domuz gribinden korunmak için hiçbir önlem almadık. Ben normal yaşantıma devam ediyorum. İğne yaptırmak-tan korktuğum için aşı da olmadım. Domuz gribi olursam ne yapacağıma o gün karar veririm.

DENİZ BERDAN
Ben bu işin biraz abartıldığını düşünüyorum. Her zaman olduğu gibi hijyen kurallarına çok dikkat ediyor ve sık sık ellerimizi yıkıyoruz. Gerekmedikçe öpüşmemeye gayret ediyoruz, hepsi bu.

BEGÜM ŞEN
Sağlığına her zaman fazlasıyla dikkat eden biriyim. Sonbahar ve kış boyunca ailece hem vitamin hapları alıyor hem de taze meyve ve sebze sularını tüketiyorduk. Bu kış önlem olarak bunların dozunu artırdık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder