10 Aralık 2009 Perşembe

Ağız ve diş sağlığının önemi


Kadınların erkeklere oranla ağız ve diş sağlığına daha çok önem vermeleri gerekiyor.
Çünkü, ergenlik, hamilelik, emzirme ve menopoz dönemlerinde meydana gelen hormonal değişimler, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor.

Bağcılar Hospitadent Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu tüm kadınların “Kadın Hakları Günü”nü tebrik etti. Selma Hanım, “İyi bir anne, iyi bir eş, iş kadını, ev hanımı olmaya çalışırken bayanlar olarak kendimizi hep ikinci plana atıyoruz. Tüm alanlarda olduğu gibi ağız ve diş bakımımızı da hep erteliyoruz. Halbuki dönemsel hormonal değişimler kadınlarda erkeklere göre diş sağlığını daha farklı etkiliyor” dedi.

Bakın hangi dönemdeki hormonal değişimler kadınların diş sağlığını nasıl etkiliyor:

Ergenlik Çağı

Ergenlik çağında cinsiyet hormonlarının salgılanmasındaki değişiklikler diş eti rahatsızlıklarına ve kanamalarına sebep olabiliyor. Ayrıca yapılan araştırmalar diş çürüklerinin ergenlik çağı çocuklarında çok sık rastlandığını gösteriyor. Gençlerin bu dönmelerinde de ağız ve diş sağlığına özen göstermeleri gerekiyor.

Hamilelik Dönemi

Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen hormonlarının etkisiyle, diş etleri kolay kanayan hassas bir hal alıyor. Bu duruma hamilelik gingivitisi deniliyor. Hamilelik gingivitisi ilerlediğinde dişlerde sallanma ve kayıplar oluşabiliyor. Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2.ayında başlayıp 8.Ayında en üst seviyeye çıkıyor, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşiyor.
Kadınlar hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına her zamankinden daha fazla özen göstermeliler, çünkü hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalıkları erken doğuma bile neden olabiliyor.
Ayrıca, hamileliğin ilk dönemlerinde mide bulantısı ve kusma sonucu ağız içindeki asidite oranı yükselir ve bir takım rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle kusma sonrasında ağız ve diş temizliği yapılmalıdır.
Anne adaylarının diş sağlığı için protein, A vitamini, C vitamini, D vitamini ve kalsiyum yönünden zengin gıdaları yeterince almaları da gerekiyor.

Bazı ilaçların olduğu gibi doğum kontrol haplarının da ağız ve diş sağlığı etkilediği biliniyor. Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı diş eti iltihaplarına yol açabilir.

Menopoz Dönemi

Menopoz döneminde yaşanan hormonal değişikliklerin başında östrojen hormonunun seviyesinin düşmesidir. Östrojen kalsiyumun emilmesi için gerekli için gerekli bir hormondur. Bu nedenle meydana gelen osteoporoz yani kemik erimesi tüm kemikleri etkilediği gibi dişleri çevreleyen kemik dokusunu da etkiler. Bu durum da diş kayıplarına sebep olabilir. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edip kalsiyum içeren yiyecekler tüketilmeli ve bir hekim gözetiminde kalsiyum preparatları kullanılmalıdır.

Ayrıca menapoz döneminde ağızda kuruluk, hassasiyet, ağrı ya da yanma hissi de meydana gelebilir.

Hangi dönemde olursa olsun ağız hijyeni için yapılması gerekenler
Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.

Diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın

Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılarak plak birikimine engel olunmalıdır.

Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.

Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Kaliteli ve yumuşak kıllara sahip diş fırçası kullanılmalıdır.

Şekerli yiyecek ve içeceklerden mutlaka kaçınılmalıdır.

Çürüme ve iltihap belirtileri fark edildiğinde doktora gidilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder