10 Aralık 2009 Perşembe

Kurban Bayramı'nda parazit hastalıklarına dikkat


Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, Kurban Bayramı öncesinde hayati bir sağlık uyarısı yaptı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Altıntaş, hijyen şartlarına uyulmadan yapılacak kesimlerin parazit hastalıklarına davetiye çıkaracağını belirterek, önlem alınmazsa vücuda girebilecek "kist hidatik" parazitinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.
Kistik hidadik hastalığının gerekli bakımları yapılmayan köpeklerde ortaya çıktığını, özellikle sokak köpeklerinde ürediğini ifade eden Prof. Dr. Altıntaş, "Gelişmiş ülkelerde bulunmayan sokak köpekleri, ülkemiz için hâlâ sağlık açısından büyük bir problem teşkil etmektedir. Köpek dendiğinde halkın aklına gelen en korkulan hastalık kuduzdur ancak parazit hastalıkları konusunda yeterli bilgimiz yok ve köpeklere nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmiyoruz. Parazitlerin bulaşması için köpek tarafından ısırılmak gerekmemektedir, onları sadece okşamak bile yeter." dedi. Altıntaş, kaçak ya da Kurban Bayramı'nda veteriner kontrolu olmadan kesilen hayvanların kistli karaciğer ve akciğer gibi organlarının yedirilmesi sonucu enfekte olan köpeklerin, insanlar ve evcil hayvanlar için bulaşma kaynağını olduğunu anlattı. Altıntaş, "Böylece özellikle köpeklere koyun ve sığır gibi evcil hayvanlar arasında oluşan döngünün insanlara geçişi, başıboş dolaşan enfekte köpeklerle temas sebebiyle kolayca olabilmektedir." şeklinde konuştu.

Kist hidatikle mücadelede en önemli noktanın, parazitin biyolojik çemberinin kırılması olduğunu aktaran Nazmiye Altıntaş, alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı: "Ara konak olan kasaplık hayvanların kesimi, yalnızca mezbahalarda yapılmalıdır. Kesim yerleri, kesinlikle veteriner kontrolunda olmalıdır. Mezbahalarda kesim sonrası kistli organlar yakma fırınlarında imha edilmeli, mümkün olmadığı durumlarda artıklar, belediyelerce veya şahıslarca açılmış derin çukurlara gömülüp üzeri sönmemiş kireçle örtülerek kapatılmalıdır. Hayvan pazarları, kesim yerleri ve atık imha alanları, ilgili kuruluşlarca düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Köpeklerin beslenmesinde mümkün olduğunca çiğ et veya sakatattan kaçınılmalı, en azından pişirilerek yedirilmelidir." (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder