10 Aralık 2009 Perşembe

İlaç kavgasının perde arkası



Ülke genelindeki 24 bin eczanenin hükümete uyarı niteliğinde yarın kepenk indireceğini açıklamasıyla Türkiye'nin gündeminde en ön sıraya çıkan ‘ilaçta yeni fiyat uygulaması'nın altında 3.5 milyar liralık çıkar çatışması var.
Uygulamayla halen eczane raflarında bulunan 3 bine yakın ilacın yüzde 10-yüzde 60 daha ucuza satılması bekleniyor. Bu ilaçlar arasında kanser, yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi çok önemli ilaçlar da var.
Devlet, yeni uygulamayla vatandaşın daha ucuza ilaç kullanacağını, sağlık bütçesinde de büyük tasarruf sağlanacağını söylüyor.

İlaç şirketlerine göre ise Avrupa'nın en ucuz fiyatının da altında bir fiyatla Türkiye'ye ilaç satılması hele de yeni ilaçların satılması mümkün değil. Yani uygulama Türkiye'ye en yeni ilaçların girişini imkânsız hale getirebilir.

Eczacılar yeni fiyat uygulamasıyla ilaç indiriminin maliyetinin dönüp dolaşıp eczanelerin sırtına yükleneceğini, kâr marjları düşen küçük eczanelerin havlu atacağını, pek çok küçük yerleşim merkezinde tek bir eczane kalmayacağını savunuyor.Vatandaş olup biteni endişeyle izliyor.

RADİKAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder