13 Aralık 2009 Pazar

Otoriter bir baba mısınız?


Otoriter babalar esas olarak komuta ve kontrol odaklıdır ve negatif bir yaklaşım gösterme eğilimindedirler. Otorite sahibi babaların beş temel özelliği ise şunlardır.


Otorite sahibi babalık (ve annelik elbette) kontrol (aşırıya kaçtığında otoriterliğe gider) ve desteklemeyi (aşırıya kaçtığında aşırı izin verici tutuma gider) birleştiren farklı bir yaklaşımdır. Otorite sahibi babaların beş temel özelliği ise şunlardır:

Otorite sahibi babalar çocuklarına karşı sıcak ve destekleyicidir ve olumlu davranışlar için model oluştururlar. Çocuklarla yakın ilişki kurmak ve onlarla ortak amaçlar belirlemek üzere çocukların olumlu yönlerini görürler. Otoriter babalar ise esas olarak komuta ve kontrol odaklıdır ve negatif bir yaklaşım gösterme eğilimindedirler.

Otorite sahibi babalar net sınırlar ve beklentiler oluştururlar. Aşırı izin verici babalar genellikle ilişkiler açısından güçlüdürler ancak iş net standartlar oluşturmaya ve bunları korumaya geldiğinde kararsız kalırlar. Kendi sınırlarını tanımlama sorumluluğunun çocuklara bırakılması ise son derece olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir.

Otorite sahibi babalar çabuk çözümler yerine uzun vadeli bakış açısına sahiptir. Bu nitelik babalara, çocukların sürekli değişen ihtiyaçlarına uyum göstermelerinde yardımcı olur. Otoriter babalar yönetilmesi kolay küçük çocuklarda sorun yaşamayabilirler, ancak daha büyük çocukların artan istekleri ve bağımsızlık ihtiyacı babaların esneklik gösterebilmesini gerektirir. Aşırı izin verici babalar ise küçük çocuklarını üzüntüden korumaya çalışırken, aslında onları hayatın ileriki yıllarında çok işine yarayacak olan, zorlukları yaşayarak öğrenme fırsatından mahrum bırakabilirler.

Otorite sahibi babalar, iyi bir insan olmanın anlamını yansıtır ve aktarırlar. Saygı, ahlaklı davranma, şefkat ve diğer erdemleri öğretmede her üç babalık tipi de başarılı olabilir, ancak otorite sahibi babalar çocukların örnek alabileceği daha dengeli bir yaklaşım sunarlar.

Otorite sahibi babalar çocuğun ruhsal ve manevi yönden gelişimini de destekler ve yol gösterici olurlar. Ancak çocuğu kendisi ile aynı inançlara sahip olmaya zorlamazlar, bunun yerine kendi yolunu bulmasına yardımcı olurlar.

Peki sizin “babalık stiliniz” ne?

Yukarıdaki beş özellikten sizi en fazla zorlayan özellik hangisi? Babalık stilinizi saptamak ve olası eksiklerinizi gidermek için girişimde bulunmanıza yardımcı olacak birkaç öneri:

Babalık “stilinizi” başka bir baba ile tartışın. Sizce otorite sahibi mi, otoriter mi , aşırı izin verici bir baba mısınız? Stiliniz farklı durumlarda değişiyor mu?

Evde tansiyon yükseldiğinde nasıl bir babalık stili sergilediğiniz konusunda eşinizin yorumlarını alın. Böyle durumlarda kontrolü siz mi ele alıyorsunuz, ortamdan kaçıyor musunuz yoksa sakin bir şekilde konuya dahil mi oluyorsunuz?

Düşünün bakalım, çocuğunuzun öğretmenlerinin isimlerini sayabiliyor ve çocuğun günlük ders programını biliyor musunuz? Dönem bitmeden ona nasıl yardımcı olabileceğinizi çocuğunuza sorabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder