12 Aralık 2009 Cumartesi

Kahve




Kafeinli içeceklerin aşırı tüketiminin tehlikeli olduğu açıktır. Kafein bağımlıları, ani ölümlere neden olan kardiyak aritmi riskini daha fazla taşımaktadırlar. Kahve, kalp hastalığının iki risk faktörü olan kan basıncını ve kolesterol ve homosisteini artırır.
Günde bir fincan kahvenin önemli bir riske yol açması pek olası değildir; fakat bundan fazlasını içmek sağlığınızı ve hatta kilo verme hedeflerinizi olumsuz etkileyebilir.

Kalp hastalığı riskinin artmasının yanında, iki problem daha vardır. İlki, kafein daha az uyku uyumanıza neden olan bir uyarıcıdır ve uykunuzun derinliğini azaltır. Uykudan yok­sunluk, stres hormonu kortizolün seviyesinin artmasına neden olur ve glikoz metabolizmasına müdahale ederek ensülin direncine neden olur. Bu ensülin direnci ve sonucundaki daha yüksek temel glikoz seviyesi kalp hastalığı ve diğer problem­lere neden olur. Diğer bir deyişle, kafein tüketimi yetersiz uykuya neden olur ve az uyku da hastalıkları ve erken yaşlan­mayı gündeme getirir. Yeterli uyku fazla yemeyi önlemek açısından da gereklidir. Yeterli uykunun yerini tutabilecek hiçbir şey yoktur.
İkinci konu ise, daha sık ve daha çok yemek kafeinin azal­masından doğan baş ağrılarını ve diğer semptomları bastırır. Öğünün sindirimini nihayet tamamladığınızda, vücut daha etkili bir temizlik yapar; bu sırada kişiler kafeinin azalmasın­dan dolayı oluşan semptomları bastırmak amacıyla daha fazla yemek için bir itki duyarlar. Böylece, eğer kafein bağımlısı olmasaydınız yiyeceğinizden daha fazla yemiş olursunuz.

Bir takım uyarıcılara bağımlı olduğunuzda vücudunuzun gerçek açlık sinyalleri ile iletişim halinde olmazsınız.Bazı kişiler için kahveden vazgeçmek sıkı bir diyet uygulamaktan daha zordur. Ben yine de önerdiğim diyete altı hafta boyunca kafeinli içecekler içilmeden uyulmasını tavsiye ediyorum. Bu sürenin sonunda bağımlılık artık kalmadığı zaman o bir fin­canı bırakıp bırakamayacağınıza karar verebilirsiniz. Kafeinsiz kalmaktan doğan baş ağrılarının, kahve içmeyi bıraktıktan sonraki dört-beş gün içinde yok olacağını unutmayın. Eğer semptomlar çok güçlüyse, kahveyi yavaş yavaş azaltın; örne­ğin, üç günde bir yarım fincan içebilirsiniz.

Eğer biraz kahve, benim diyetsel tavsiyelerime sadık kal­manızı mümkün kılacaksa buna güçlü bir itirazım yok. Bü­tünsel sağlığınız için kilo vermek daha önemli bir hedeftir. Ama çok miktarda kahve iştahınızı ve yiyecek krizlerinizi kontrol etmenizi daha kolay hale getirmeyecek, zorlaştıracak­tır. Bu nedenle, bu plana tam anlamıyla bir şans vermeniz daha iyi olacaktır. Altı haftada kendinizi nasıl hissettiğinizi ve kaç kilo verebileceğinizi test edin. Belki o zamana kadar zihninizi etkileyen maddelere olan düşkünlüğünüz de yok olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder